Bejelentkező űrlap


Hírek arrow Hírek arrow Beszámoló!
Beszámoló!
NTP-MKÖ-16-0010
BESZÁMOLÓ A TEHETSÉGGONDOZÓ PÁLYÁZATI PROGRAMRÓL

A Muszka János Alapítvány által elnyert NTP-MKÖ-16-0010 azonosítószámú pályázat révén sikeres tehetséggondozó programot valósítottunk meg 60 órában, egy néptánc és egy népzenei műhelymunka során 2016. július 1 és 2017. június 30 közötti időszakban.
A program célja a rábaközi tájegység, néptánc-népzene anyagának, viseletének, hagyományainak, eredeti anyagának megismertetése a kiválasztott tehetséges néptáncosokkal, népzenészekkel. A két tehetségterületen párhuzamosan folyt a munka, az azonos tájegység minél mélyrehatóbb megismeréséért.
Mindkét tehetséggondozó műhely közös, néptánc-népzene táborban kezdett el megismerkedni e különleges tájegység, táncaival, népzenéjével, viseletével, néprajzával. Ezt a megkezdett munkát folytattuk a két műhelymunka formájában Koloszár Erzsébet, Golenya Gréta, Majer Tamás, Kálmán Borbála szakoktatók , Kompár-Rőmer Judit népzenész és Juhász Erika a népművészet ifjú mestere irányításával. Pályázati forrásból gyönyörű rábaközi viseleteket készíttettünk, és két tárgyi eszközzel, egy projektorral és egy vetítővászonnal gazdagodtunk.
Csodaszép rábaközi koreográfia került színpadra 2017. május 6-án közel egy évi felkészítés, gyakorlás után. Megvalósult a népi kultúránk terjesztése, továbbörökítése, mely alapcélkitűzése alapítványunknak. Testileg, lelkileg gazdagodtak tehetséges fiataljaink, ezáltal közvetlen és közvetett környezetük is. A tábor, a foglalkozások, a műhelymunkák alkalmával óriási tudást, tapasztalatot, és sok-sok élményt szereztek. Hosszú távon széles körben népszerűsítjük a programot, a néptánc, a népzene szeretetét. A népzenészek közül sokan táncolnak is, a táborban ők is tanulták az anyagot, és sokat gyakorolták, így hatalmas tudást, képzést kaptak az éves tehetséggondozó programnak, a pályázati lehetőségnek köszönhetően. Juhász Erika, a népművészet ifjú mestere, egyetemi tanár, népdalénekes, felejthetetlen előadást tartott 2017. január 13-án a két műhely valamennyi tehetséges fiataljának. A Rábaközről nagyon sok érdekes információhoz jutottunk, archív felvételeket láthattunk néptáncról, népzenészekről. Közösen tanultunk néhány gyönyörű rábaközi népdalt. A remek hangulatú előadás nagy élmény volt minden résztvevőnek.
Megvalósult a népi kultúra ápolása, az új koreográfia, a tánc, a zene és az elkészült gyönyörű viseletek által.
 
< Előző   Következő >